Prof.Dr. SEDAT SAYAR

Birim
:
Mühendislik Fakültesi / Gıda Bilimleri Anabilim Dalı
İŞ Adresi
: Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çiftlikköy Kampüsü 33343 Yenişehir/ Mersin
Telefon
:
+90-324-3610001
Dahili
:
17209
Faks
:
+90-324-3610032
E-MAIL
:
ssayar@mersin.edu.tr
DİĞER E-MAIL
:
sayars@yahoo.com
OLUŞTURMA
:
2015-05-28 06:36:35
DÜZENLEME
:
2023-09-15 15:02:32
PUAN
:
46186
YABANCI DİL
:
İngilizce, B, KPDS, 88
Researcher ID
Scopus ID
h-index
9
Scholar ID


Derece Bölüm Üniversite/Kurum Yıl
LİSANS GIDA MÜHENDİSLİĞİ EGE ÜNİVERSİTESİ 1995
YÜKSEK LİSANS GIDA MÜHENDİSLİĞİ MERSİN ÜNİVERSİTESİ 1997
DOKTORA GIDA MÜHENDİSLİĞİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 2003
Doktora Tezi

1. Nohutta (Cicer arietinum L. ) su absorpsiyonunun analizi Danışman: Dr. Hamit KÖKSEL, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye, .

Yüksek Lisans Tezi

1. Çeşitli gıda maddelerinde bulunan bazı sentetik organik gıda boyalarının UV/VIS türev spektrofotometresi ile tayini, Danışman: Dr. Yüksel ÖZDEMİR, Mersin Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Mersin, Türkiye, .

Görev Ünvanı Üniversite/Kurum Yıl
ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ MERSİN ÜNİVERSİTESİ 1995-03-01 - 2000-01-18
ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 2000-01-18 - 2003-04-02
DR. ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ MERSİN ÜNİVERSİTESİ 2003-04-03 - 2004-05-14
DOKTORA ÜSTÜ ARAŞTIRMACI IOWA STATE UNİVERSİTY 2004-05-16 - 2006-06-02
YARDIMCI DOÇENT MERSİN ÜNİVERSİTESİ 2006-06-14 - 2012-11-30
DOÇENT DOKTOR MERSİN ÜNİVERSİTESİ 2012-11-30 - 2018-07-12
PROF. DR. MERSİN ÜNİVERSİTESİ 2018-07-12 - Devam ediyor
Görev Ünvanı Görev Kurum/Diğer Yıl
MERKEZ MÜDÜRÜ GIDA ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2021-10-22 - 2024-10-22
MERKEZ YÖNETİM KURULU ÜYESİ GIDA ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2021-10-22 - 2024-10-22
FAKÜLTE YÖNETİM KURULU ÜYESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 2021-08-05 - 2024-08-05
BİRİM KALİTE KOMİSYONU ÜYESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2020-07-28 - 2023-07-28
BİRİM KALİTE KOMİSYONU ÜYESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2020-07-28 - 2023-07-28
MERKEZ MÜDÜRÜ GIDA ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2018-10-22 - 2021-10-22
MERKEZ YÖNETİM KURULU ÜYESİ GIDA ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2018-10-22 - 2021-10-22
ENSTİTÜ KURULU ÜYESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2018-03-26 - 2021-03-26
ENSTİTÜ YÖNETİM KURULU ÜYESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2018-03-26 - 2021-03-26
ENSTİTÜ MÜDÜR YARDIMCISI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2018-03-26 - 2021-03-26
FAKÜLTE YÖNETİM KURULU ÜYESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 2016-02-06 - 2019-02-06
MERKEZ YÖNETİM KURULU ÜYESİ GIDA ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2015-10-22 - 2018-10-22
MERKEZ MÜDÜRÜ GIDA ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2015-10-22 - 2018-10-22
Uluslararası - ULAKBİM Tarafından Taranan 0
2020
1. SERİN, S.; Yarım, K.; SAYAR, S. Relationship between Spaghetti Prices and Quality Parameters in Pasta Market. AKADEMİK GIDA, 2020, 18, 135-142. 0 + 0
Uluslararası - SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI kategorisine giren 22100
2023
23. SERİN, S.; SAYAR, S. In vitro digestibility, glycaemic index and bile acid–binding capacity of foods containing different types of resistant starch in comparison with the commercial resistant starches. QUALİTY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS & FOODS, 2023, 15, 68-76. 1000 + 0
10.15586/qas.v15i3.1215

2021
22. AYDIN, S.; SAYIN, Ü.; SEZER, M.; SAYAR, S. Antioxidant efficiency of citrus peels on oxidative stability during repetitive deep-fat frying: Evaluation with EPR and conventional methods. JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, 2021, 45, 1-10. 650 + 0
10.1111/jfpp.15584

2018
21. GÖKŞEN, G.; DURKAN, Ö.; SAYAR, S.; EKİZ, H. Potential of date seeds as a functional food components. JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERİZATİON, 2018, 12, 1904-1909. 750 + 0
10.1007/s11694-018-9804-6

20. GÖKŞEN, G.; DURKAN, Ö.; SAYAR, S.; EKİZ, H. Potential of date seeds as a functional food components. JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERİZATİON, 2018, , -. 750 + 0
2017
19. SERİN, S.; SAYAR, S. The effect of the replacement of fat with carbohydrate-based fat replacers on the dough properties and quality of the baked pogaca: a traditional high-fat bakery product. FOOD SCİENCE AND TECHNOLOGY, 2017, 37, 25-32. 1000 + 0
18. SERİN, S.; SAYAR, S. The effect of the replacement of fat with carbohydrate-based fat replacers on the dough properties and quality of the baked pogaca: a traditional high-fat bakery product. FOOD SCİENCE AND TECHNOLOGY (CAMPİNAS), 2017, 37, 25-32. 1000 + 0
10.1590/1678-457X.05516

17. ÇALIŞKANTÜRK, S.; Güzel Günay, D.; SAYAR, S. In vitro evaluation of whole faba bean and its seed coat as a potential source of functional food components. FOOD CHEMİSTRY, 2017, 230, 182-188. 1000 + 0
10.1016/j.foodchem.2017.03.037

2016
16. Sayar, S.; Erdoğdu, F.; Eydemir, G.; Nayman, E. Partial substitution of sodium chloride by potassium chloride in bread: effect on dough and bread properties. QUALİTY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS & FOODS, 2016, 8, 609-616. 950 + 0
http://dx.doi.org/10.3920/QAS2015.0751

Publications_003.pdf

15. SAYAR, S.; TURHAN, M.; KÖKSEL, H. Expansion in chickpea (Cicer arietinum L.) seed during soaking and cooking. INTERNATİONAL AGROPHYSİCS, 2016, 30, 75-81. 1000 + 0
10.1515/intag-2015-0074

2012
14. Guzel, D.; Sayar, S. Effect of cooking methods on selected physicochemical and nutritional properties of barlotto bean, chickpea, faba bean, and white kidney bean. JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE, 2012, 49, 89-95. 1000 + 60
https://dx.doi.org/10.1007/s13197-011-0260-0


Alıntılanma Sayısı: 12
2011
13. Sayar, S.; Jannink, J.; White, P. Textural and Bile Acid-Binding Properties of Muffins Impacted by Oat beta-Glucan with Different Molecular Weights. CEREAL CHEMISTRY, 2011, 88, 564-569. 1000 + 5
https://dx.doi.org/10.1094/CCHEM-02-11-0014


Alıntılanma Sayısı: 1
12. Sayar, S.; Turhan, M.; Koksel, H. SOLID LOSS DURING WATER ABSORPTION OF CHICKPEA (CICER ARIETINUM L.). JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING, 2011, 34, 1172-1186. 1000 + 0
https://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4530.2009.00409.x

2010
11. Guzel, D.; Sayar, S. Digestion profiles and some physicochemical properties of native and modified borlotti bean, chickpea and white kidney bean starches. FOOD RESEARCH INTERNATIONAL, 2010, 43, 2132-2137. 1000 + 30
https://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2010.07.025


Alıntılanma Sayısı: 6
2007
10. Sayar, S.; Jannink, J.; White, P. Digestion residues of typical and high-beta-glucan oat flours provide substrates for in vitro fermentation. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2007, 55, 5306-5311. 1000 + 45
https://dx.doi.org/10.1021/jf070240z


Alıntılanma Sayısı: 9
2006
9. Sayar, S.; Jannink, J.; White, P. In vitro bile acid binding activity within flour fractions from oat lines with typical and high beta-glucan amounts. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2006, 54, 5142-5148. 1000 + 80
https://dx.doi.org/10.1021/jf060384y


Alıntılanma Sayısı: 16
8. Sağol, S.; TURHAN, M.; SAYAR, S. A potential method for determining in situ gelatinization temperature of starch using initial water transfer rate in whole cereals. JOURNAL OF FOOD ENGİNEERİNG, 2006, 76, 427-432. 1000 + 0
10.1016/j.jfoodeng.2005.05.042

2005
7. Sayar, S.; Jannink, J.; White, P. In vitro bile acid binding of flours from oat lines varying in percentage and molecular weight distribution of beta-glucan. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 2005, 53, 8797-8803. 1000 + 120
https://dx.doi.org/10.1021/jf051380g


Alıntılanma Sayısı: 24
6. Sayar, S.; Koksel, H.; Turhan, M. The effects of protein-rich fraction and defatting on pasting behavior of chickpea starch. STARCH-STARKE, 2005, 57, 599-604. 1000 + 35
https://dx.doi.org/10.1002/star.200500397


Alıntılanma Sayısı: 7
2003
5. SAYAR, S.; TURHAN, M.; KÖKSEL, H. Application of unreacted-core model to in situ gelatinization of chickpea starch. JOURNAL OF FOOD ENGİNEERİNG, 2003, 60, 349-356. 1000 + 0
10.1016/S0260-8774(03)00057-8

2002
4. TURHAN, M.; SAYAR, S.; Gunasekaran, S. Application of Peleg model to study water absorption in chickpea during soaking. JOURNAL OF FOOD ENGİNEERİNG, 2002, 53, 153-159. 1000 + 0
10.1016/S0260-8774(01)00152-2

2001
3. SAYAR, S.; TURHAN, M.; Gunasekaran, S. Analysis of chickpea soaking by simultaneous water transfer and water\u2013starch reaction. JOURNAL OF FOOD ENGİNEERİNG, 2001, 50, 91-98. 1000 + 0
10.1016/S0260-8774(00)00196-5

1998
2. SAYAR, S.; ÖZDEMİR, Y. First-derivative spectrophotometric determination of ponceau 4R, sunset yellow and tartrazine in confectionery products. FOOD CHEMİSTRY, 1998, 61, 367-372. 1000 + 0
10.1016/S0308-8146(97)00073-3

1997
1. Sayar, S.; Ozdemir, Y. Determination of Ponceau 4R and tartrazine in various food samples by derivative spectrophotometric methods. TURKISH JOURNAL OF CHEMISTRY, 1997, 21, 182-187. 1000 + 30

Alıntılanma Sayısı: 6
Ulusal - ULAKBİM Tarafından Taranan 200
2017
1. ÇALIŞKANTÜRK, S.; SAYAR, S. NOHUTTA TANE (TOHUM) KABUĞUNUN TÜM TANENİN FİZİKSEL, KİMYASAL VE BESLENME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. GIDA / THE JOURNAL OF FOOD, 2017, 42, 468-476. 200 + 0
10.15237/gida.GD16092

Ulusal - Diğer 100
1998
1. SAYAR, S.; ÖZDEMİR, Y.; AKKAN, A. First-derivative spectrophotometric determination of Tartrazine and Amaranth (or Carmoisine) in binary mixtures. CHİMİCA ACTA TURCİCA, 1998, 26, 35-39. 100 + 0
Uluslararası - Kitapta Bölüm Yazma 125
1. SAYAR, S.; White, P. Oat Starch: Physicochemical Properties and Function, ISBN: 9781891127649, American Association of Cereal Chemists, Baskı Sayısı: 2, Baskı Adet Sayısı: 2, 363 Sayfa, İngilizce, St. Paul, Amerika Birleşik Devletleri, 2011. 125
Ulusal - Kitapta Bölüm Yazma 4500
1. sayar, s. Hububat Bilimi ve Teknolojisi, ISBN: 978-605-5267-86-5, Sidas, Baskı Sayısı: 1, Baskı Adet Sayısı: 1000, 712 Sayfa, Türkçe, MERSİN, Türkiye, 2021. 4500
Ulusal - Bilimsel Kitap Yazma (Tez Hariç) 4500
1. SİVRİ ÖZAY, D.; SAYAR, S.; KAHRAMAN, T. Hububat Bilimi ve Teknolojisi, ISBN: 978-605-5267-86-5, Sidas, Baskı Sayısı: 1, Baskı Adet Sayısı: , 712 Sayfa, Türkçe, , Türkiye, 2021. 0
Uluslararası - Tam Metin - Sözlü 1950

10. İşyaran, B.; SAYAR, S., Determination of physicochemical properties of different citrus fruit wastes. 1st International 11th National Food Engineering Congress, 2019-11-07, 2019-11-09, , , 2019. 200

Scientific_Meetings_003.pdf

9. Yüksel, M.; SAYAR, S., Production of phenolic -rich pregelatinized stach. 1st International 11th National Food Engineering Congress, 2019-11-07, 2019-11-09, , , . 200

8. İşyaran, B.; SAYAR, S., Utilization of food waste. 2nd Clicia International Symposium on Engineering and Technology, 2019-10-10, 2019-10-12, , , . 200

7. Bilgiç, A.; SAYAR, S., Effect of fat content on the textural attributes of starch paste prepared in milk. 2nd Clicia International Symposium on Engineering and Technology, 2019-10-10, 2019-10-12, , , . 200

6. Bilgiç, A.; SAYAR, S., Patates nişastasının farklı yağ oranlarına sahip süt içerisindeki çirişlenme özellikleri. 2. Uluslararası Akdeniz Sempozyumu, 2019-05-23, 2019-05-25, , , 2019. 200

Scientific_Meetings_004.pdf

5. Manap, D.; SAYAR, S., Bayat ekmeğin değerlendirilmesinde yeni bir alternatif: Kruton üretimi. 2. Uluslararası Akdeniz Sempozyumu, 2019-05-23, 2019-05-25, , , 2019. 200

Scientific_Meetings_002.pdf

4. Yüksel, M.; SAYAR, S., Prejelatinize nişasta üretiminde kullanılmak üzere şekeri giderilmiş meyve ekstraktı üretimi. 2. Uluslararası Akdeniz Sempozyumu, 2019-05-23, 2019-05-25, , , . 200

3. YALIM KAYA, S.; UYGUN, A.; SAYAR, S.; SERİN, S., Peyniraltı Suyu Tozunun Poğaçanın Duyusal Kalitesine Etkisi. International Conference on Food, Nutrition and Dietetics, Gastronomy Research, 2018-11-28, 2018-11-30, , , . 150

2. SERİN, S.; SAYAR, S., Potential of lemon as a source of functional food components. International Erdemli Symposium 2018, 2018-04-19, 2018-04-21, , , . 200

1. SERİN, S.; SAYAR, S., Evaluation of the resistant starch content of legumes: Review of the recent literature. International Erdemli Symposium 2018, 2018-04-19, 2018-04-21, , , . 200

Uluslararası - Tam Metin - Poster 265

3. YARIM, K.; SAYAR, S., Effect Of Salts Added To Soaking Water On Cooking Properties Of Legumes. 2nd International Congress of the Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 2021-10-25, , , Türkiye, 2021. 100

Scientific_Meetings_006.pdf

2. SERİN KARAYİYEN, S.; SAYAR, S., Banana Starch as Potential Functional Food Component. International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, 2017-05-15, 2017-05-17, Nevşehir, Türkiye, 2017. 100

http://www.icafofconference.com

1. Serin, S.; Koklamaz, E.; Aksay, S.; Sayar, S., Effect of carbohydrate-based fat replacers on quality characteristics of “pogaca”. International Food Congress-Novel Approaches in Food Industry, 2011-05-26, 2011-05-29, İzmir, Türkiye, 2011. 65

Uluslararası - Özet - Sözlü 950

11. GÜLER, F.; SAYAR, S., Vital ve Denatüre Gluten Proteinlerinin Aroma Maddeleri Bağlama Potansiyellerinin İncelenmesi. 3nd International Congress on Scientific Advances, 2023-12-20, 2023-12-23, Konya, Türkiye, 2023. 100

Scientific_Meetings_007.pdf

10. ATALAY, F.; SAYAR, S., Utilisation of Dried Pitaya (Dragon Fruit) Slices in a Breakfast Cereal Formulation. II. International Journal of Agriculture - Food Science and Technology (TURJAF 2021), 2021-10-25, 2021-10-29, Niğde, Türkiye, 2021. 100

Scientific_Meetings_001.pdf

9. AYDIN, S.; SAYAR, S., Basic quality characteristics of non-commercial olive oils produced in east mediterranean region of Turkey. International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, 2017-05-15, 2017-05-17, Nevşehir, Türkiye, 2017. 100

8. GÖKŞEN, G.; DURKAN, Ö.; SAYAR, S.; EKİZ, H., Date seeds: proximately composition and binding of bile acid in vitro. 15th International Nutrition and Diagnostics Conference, 2015-10-05, 2015-10-08, Prag, Çek Cumhuriyeti, . 75

7. Gökşen, G.; Durkan, Ö.; Sayar, S.; Ekiz, H., Date Seeds: Proximately Composition and Binding of Bile Acid In Vitro. 15 th International Nutrition and Diagnostics Conference, 2015-10-05, 2015-10-08, Prag, Çek Cumhuriyeti, 2015. 75

6. Çalışkantürk, S.; Güzel Günay, D.; Sayar, S., In vitro fermentibilities of the digestion residues from dry faba bean. 14 th European Young Cereal Scientista and Technologists Workshop, 2015-04-15, 2015-04-17, Kopenhag, Danimarka, 2015. 100

5. Serin, S.; Durkan, Ö.; Sayar, S., SENSORY AND TEXTURAL PROPERTIES OF POGACA MADE FROM FROZEN DOUGH. 14 th European Young Cereal Scientista and Technologists Workshop, 2015-04-15, 2015-04-17, Kopenhag, Danimarka, 2015. 100

4. SERİN, S., The impact of fat replacers on the stickiness and extensibility of “pogaca” dough.. 11th European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop, 2012-05-09, 2012-05-11, Barcelona, İspanya, 2012. 0

3. Sayar, S.; Jannink, J.; White, P., Bile acid binding capacity and fermentability of the oat flours with altered beta-glucan. 5th European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop, 2006-07-05, 2006-07-07, Gaziantep, Türkiye, 2006. 100

2. Sayar, S.; White, P., Review of oat starch: physicochemical properties and function. AACC Annual Meeting, 2005-09-11, 2005-09-14, Orlando, FL, Amerika Birleşik Devletleri, 2005. 100

1. Sayar, S.; Turhan, M., Analysis of water absorption in dry chickpea (Cicer arietinum L.) during soaking. 4th International Conference on Agro and Food Physics, 2000-05-16, 2000-05-20, İstanbul, Türkiye, 2000. 100

Uluslararası - Özet - Poster 1072

22. YALIM KAYA, S.; SAYAR, S.; SERİN, S.; Uygun, A., YAĞ İKAMESİ OLARAK PEYNİRALTI SUYU TOZU KULLANIMININPOĞAÇANIN YUMUŞAKLIĞINA ETKİSİ. 3. İç Anadolu Bölgesi Tarım ve Gıda Kongresi ( TARGID ), 2017-10-26, 2017-10-28, , , . 42

21. Yalım Kaya, S.; Sayar, S.; Serin, S.; Uygun, A., Yağ ikamesi olarak peyniraltı suyu tozu kullanımının poğaçanın yumuşaklığına etkisi. İç Anadolu Bölgesi 3. Tarım ve Gıda Kongresi, 2017-10-26, 2017-10-28, Sivas, Türkiye, 2017. 42

20. Yalım Kaya, S.; Serin, S.; Sayar, S., The effect of using whey powder as a fat replacer on the reological properties of pogaca dough. 2nd International Mediterranean Science and Engineering Congress, 2017-10-25, 2017-10-27, Adana, Türkiye, 2017. 50

19. AYDIN, S.; SAYAR, S., Turunçgil Kabuğu Kaynaklı Antioksidanların Ayçiçek Yağının Toplam Fenolik Madde Miktarı ve Antioksidan Kapasitesi Üzerine Etkileri. 2nd International Mediterranean Science and Engineering Congress, 2017-10-25, 2017-10-25, Adana, Türkiye, 2017. 50

http://imsec2017.org/

18. YALIM KAYA, S.; SERİN, S.; SAYAR, S., The Effect of Using Whey Powders as a Fat Replacer on the Rheological Properties of Pogaca Dough. 2nd International Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC 2017)., 2017-10-25, 2017-10-27, Adana, Türkiye, . 50

17. SERİN, S.; SAYAR, S., Banana Starch as Potential Functional Food Component. International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, 2017-05-15, 2017-05-17, , , . 50

16. AYDIN, S.; SAYAR, S., Optimization of ultrasonic-assisted extraction of bioactive compounds from bitter orange (Citrus auranitum) peels using response surface methadology (RSM). 18 th World Congress of Food Science and Technology, 2016-08-21, 2016-08-25, Dublin, İrlanda, 2016. 50

15. Serin, S.; Durkan, Ö.; Sayar, S., Effect of cooking time on in vitro starch digestibility and bile acid binding capacity of pasta. 15th European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop, 2016-04-26, 2016-04-29, Bergamo, İtalya, 2016. 50

Scientific_Meetings_005.pdf

14. ÇAKIR, M.; SAYAR, S., Estimated glycemic index of the traditional bread types in Turkey. 15th Cereal and Bread Congress, 2016-04-18, 2016-04-21, İstanbul, Türkiye, 2016. 50

http://icbc2016.org

13. Durkan, Ö.; Serin, S.; Sayar, S., Mean degree of polymerisation of the extractable and non-extractable proanthocyanidins in plant-based foods. 15th International Cereal and Bread Congress, 2016-04-18, 2016-04-21, İstanbul, Türkiye, 2016. 50

12. Serin, S.; Sayar, S., Production of pogaca from refrigerated dough. International Food Congress Novel Approaches in Food Industry , 2014-05-26, 2014-05-29, İzmir, Türkiye, 2014. 50

11. Eydemir, G.; Nayman, E.; Sayar, S.; Erdoğdu, F., Sodium reduction in wheat breads in industrial production line. Eurofoodchem XVII , 2013-05-07, 2013-05-10, Kuşadası, Türkiye, 2013. 37

10. Sayar, S.; Jannink, J.; White, P., Impact of oat flours with different beta-glucan amounts on in vitro fermentation and its products. World Grains Summit: Foods and Beverages, 2006-09-17, 2006-09-20, San Francisco, CA, Amerika Birleşik Devletleri, 2006. 50

9. Sayar, S.; Jannnink, J.; White, P., In vitro bile acid binding capacity of oat flours from new lines with altered beta-glucan amounts and structures. AACC Annual Meeting, 2005-09-11, 2005-09-15, Orlando, FL, Amerika Birleşik Devletleri, 2005. 50

8. Sayar, S.; Turhan, M.; Köksel, H., Analysis of starch gelatinization by DSC in chickpea during cooking. ICC 2002 Conference, 2002-05-26, 2002-05-30, Budapest, Macaristan, 2002. 50

7. Sayar, S.; Turhan, M.; Gunasekaran, S., Assessment of chickpea soaking by Peleg equation. Blacksea and Central Asian Symposium, 2000-10-12, 2000-10-16, Ankara, Türkiye, 2000. 50

6. Sayar, S.; Turhan, M., Effect of the cultivation season on the initial water absorption rate of chickpea (Cicer arietinum L.). Euro Food Chem X: Conference on Functional Foods, 1999-09-22, 1999-09-24, Budapest, Macaristan, 1999. 50

5. Sayar, S.; Turhan, M.; Köksel, H., Hydration kinetics of chickpea (Cicer arietinum L.) during high pressure-cooking. Euro Food Chem X: Conference on Functional Foods, 1999-09-22, 1999-09-24, Budapest, Macaristan, 1999. 50

4. Demirel, D.; Turhan, M.; Sayar, S., Drying behaviour of banana slice. IFT Annual Meting, 1999-07-24, 1999-07-28, Chicago, IL., Amerika Birleşik Devletleri, 1999. 50

3. Sayar, S.; Turhan, M.; Ekiz, H., Estimation of equilibrium moisture content of legumes during soaking. IFT Annual Meeting, 1999-07-24, 1999-07-28, Chicago, IL., Amerika Birleşik Devletleri, 1999. 50

2. Kantaş, Y.; Sayar, S.; Turhan, M., Drying kinetics of banana-honey mixtures. IFT Annual Meeting, 1998-06-20, 1998-06-24, Atlanta, GA., Amerika Birleşik Devletleri, 19. 50

1. Sayar, S.; Turhan, M., Modelling of water absorption in chickpea. IFT Annual Meeting, 1998-06-20, 1998-06-24, Atlanta, GA., Amerika Birleşik Devletleri, 1998. 50

Uluslararası - Özet - Davetli 0

1. Sayar, S.; Köksel, H.; Turhan, M., Chickpea quality, processing and utilization: an overview. 15th International Cereal and Bread Congress, 2016-04-18, 2016-04-21, İstanbul, Türkiye, 2016. 0

Ulusal - Tam Metin - Sözlü 200

2. Sayar, S.; Turhan, M.; Köksel, H., Nohutun pişirilmesi sırasında jelatinize nişasta oranının farklı yöntemlerle belirlenmesi. 5. Gıda Mühendisliği Kongresi, 2007-11-08, 2007-11-10, Ankara, Türkiye, 2007. 100

1. Sayar, S.; Turhan, M.; Köksel, H., Nohutta jelatinizasyon derecesinin belirlenmesinde küçülen parçacık yönteminin görüntü analizi yoluyla uygulanması. Türkiye 7. Gıda Kongresi , 2002-05-22, 2002-05-24, Ankara, Türkiye, 2002. 100

Ulusal - Tam Metin - Poster 250

5. Güzel, D.; Çalışkantürk, S.; Sayar, S., Baklagil kabuklarının beslenme sağlığı açısından önemli özelliklerinin in vitro olarak belirlenmesi. 6. Gıda Mühendisliği Kongresi , 2009-11-06, 2009-11-08, Antalya, Türkiye, 2009. 50

4. Sayar, S.; Turhan, M.; Köksel, H., Nohutun ıslatılması ve pişirilmesi sırasında kurumadde kaybının analizi. Hububat-2006 Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongresi , 2006-09-07, 2006-09-08, Gaziantep, Türkiye, 2006. 50

3. Sayar, S.; Köksel, H., Dünyada ve Türkiye’de baklagillerin ekonomik önemi. Hububat 2002 Kongre ve Sergisi, 2002-10-03, 2002-10-04, Gaziantep, Türkiye, 2002. 50

2. Sayar, S.; Turhan, M., Nohutun (Cicer arietinum L.) su çekme özellikleri. Gıda Mühendisligi Kongresi, 1998-09-16, 1998-09-18, Gaziantep, Türkiye, 1998. 50

1. Sayar, S.; Altıoğlu, S.; Özdemir, Y., Kızartma yağlarının karekterizasyonu. Gıda Mühendisliği III. Ulusal Sempozyumu, 1997-09-20, 1997-09-24, Ankara, Türkiye, 1997. 50

Ulusal - Özet - Sözlü 50

1. KANSU, N.; SAYAR, S., The effects of ripe and unripe banana flours originated from bananas grown in Mersin on Muffin Cakes. 5th International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences, 2023-07-10, 2023-07-12, Konya, Türkiye, 2023. 50

Scientific_Meetings_008.pdf

Ulusal - Özet - Poster 50

2. Sayar, S.; Turhan, M., Ön-ıslatma işleminin baklagillerin fiziksel özelliklerine etkisi. 2000’li Yıllarda Gıda Bilimi ve Teknolojisi Kongresi, 1999-10-18, 1999-10-20, İzmir, Türkiye, 1999. 25

1. Sayar, S.; Altıoğlu, S.; Özdemir, Y., C18 kolonları ve türev spektrofotometresinin birlikte kullanılması ile sentetik gıda boyalarının tayini. XI. Ulusal Kimya Kongresi, 1997-06-16, 1997-06-20, Van, Türkiye, 1997. 25

Ulusal - Yürütücü 1000

10. Fenolikçe Zenginleştirilmiş Prejelatinize Nişasta Üretimi , BAP, Proje No: 2018-3-TP2-3051, 11000 TL, Yürütücü, Devam ediyor... 100

9. Farklı tipte dirençli nişasta içeren gıda örneklerinde fonksiyonel özelliklerin in vitro yöntemlerle belirlenmesi, BAP, Proje No: 2016-1-TP3-1397, 21000 TL, Yürütücü, 2018,Tamamlandı. 100

8. Turunçgil kabuğu kaynaklı antioksidanların kızartma süresince yağın stabilitesi üzerine etkileri, BAP, Proje No: 2015-TP3-1082, 15000 TL, Yürütücü, 2018,Tamamlandı. 100

7. Besinsel lifçe zengin gıda örneklerinde ligninle birlikte bulunan oligomerik ve polimerik proantosiyanidinlerin safra asitleri bağlama kapasitesi üzerindeki etkilerinin in vitro olarak belirlenmesi, TÜBİTAK, Proje No: 213O248, 117000 TL, Yürütücü, 2016,Tamamlandı. 100

6. Pişirme süresi kısa olan ekmek çeşitlerinde nişastanın jelatinizasyon ve sindirilebilirlik özelliklerinin belirlenmesi, BAP, Proje No: BAP-FBE GMB (MÇ) 2014-1 YL , 10000 TL, Yürütücü, 2016,Tamamlandı. 100

5. Merkez Laboratuarında ISO17025 Laboratuvar Kalite Yönetim Sistemi Standartlarına Uygun Laboratuar Şartlarının Oluşturulması ve Sürdürülebilirliğinin Sağlanması., BAP, Proje No: BAP-İTEAUM (KO) 2012-7 GP , 0 TL, Yürütücü, 2015,Tamamlandı. 100

4. Yağ İkame Maddeleri Kullanılarak Yağ İçeriği Azaltılmış Poğaça Üretimi, BAP, Proje No: BAP-MÜH F GMB (SS) 2010-3 A, 0 TL, Yürütücü, 2012,Tamamlandı. 100

3. Bakla (Vicia Faba L.)’nın Fonksiyonel Gıda Bileşenlerinden Kaynaklanan Fizyolojik Etkilerinin In Vitro Yöntemlerle Belirlenmesi, TÜBİTAK, Proje No: 107O397, 0 TL, Yürütücü, 2009,Tamamlandı. 100

2. Baklagil Nişastalarının Sindirimi Yavaş Nişastaya (SYN) ve Enzime Dirençli Nişastaya (EDN) Dönüştürülmesi, BAP, Proje No: BAP-FBE GM(DG)2008-2YL, 0 TL, Yürütücü, 2009,Tamamlandı. 100

1. Haşlanmış Baklagil Konservesi Üretiminde Enzime Dirençli Nişasta Miktarını Artırmaya Yönelik İşlem Parametrelerinin Belirlenmesi, BAP, Proje No: BAP-MÜHFGM(SS) 2007-1, 0 TL, Yürütücü, 2009,Tamamlandı. 100

Ulusal - Araştırmacı 350

7. PEYNİR ALTI SUYU ÜRÜNLERİNİN POĞAÇA ÜRETİMİNDE KULLANIMI, BAP, Proje No: , 16900 TL, Araştırmacı, Devam ediyor... 50

6. Peynir altı suyu ürünlerinin poğaça üretiminde kullanımı, BAP, Proje No: 2017-1-AP3-2200, 16900 TL, Araştırmacı, 2019,Tamamlandı. 50

5. Mersin Üniversitesi'nde "Mersin Teknoloji Transfer Ofisi"nin kurulumununa yönelik altyapı faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, BAP, Proje No: BAP- MÜH F EEMB (CÖ) 2013-1 GP, 0 TL, Araştırmacı, 2014,Tamamlandı. 50

4. Merkez Laboratuvarda Bulunan Gelişmiş İleri Teknolojik Sistemlerin Çalışabilmesi İçin Ön Hazırlık Laboratuvarının Kurulması, BAP, Proje No: BAP-ECZ F FM (MSS) 2010-3 GP, 0 TL, Araştırmacı, 2013,Tamamlandı. 50

3. Mersin Üniversitesi Unlu Mamuller Üretim Tesisi, BAP, Proje No: BAP-MÜH F GM(HİE) 2007-1, 0 TL, Araştırmacı, 2009,Tamamlandı. 50

2. Hazır (Haşlanmış) Nohut Üretiminde Tanede Meydana Gelen Fizikokimyasal Değişimlerin ve Etkili Parametrelerin Belirlenmesi, BAP, Proje No: MF-GM-MT/2001-1, 0 TL, Araştırmacı, 2002,Tamamlandı. 50

1. Gıda Örneklerinde Boyar Maddelerin UV/VIS Türev Spektrofotometresi ile Kalitatif ve Kantitatif Analizleri, BAP, Proje No: MF GM (YÖ) 95/1, 0 TL, Araştırmacı, 1996,Tamamlandı. 50

Yönetilen Yüksek Lisans Tezleri 600

6. Özge DURKAN, Lignin ve proantosiyanidinlerin gıdalarda safra asitleri bağlama kapasitesi üzerindeki etkilerinin in vitro olarak belirlenmesi, Diğer, Diğer, Tamamlandı. 0

5. Sevcan Kurtuluş, Islatma suyuna katılan tuzların baklagil proteinleri ve nişastası üzerine etkisi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mersin Üniversitesi, Devam ediyor. 200

4. Demet Manap, Farklı yöntemlerle üretilen krutonun fiziko-kimyasal ve beslenme özelliklerinin incelenmesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mersin Üniversitesi, Devam ediyor. 200

3. Seher SERİN, Karbonhidrat bazlı yağ ikame maddelerinin poğaça üretiminde kullanımı, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mersin Üniversitesi, Tamamlandı. 0

2. Demet GÜZEL, Baklagil nişastalarının sindirimi yavaş nişastaya (SYN) ve enzime dirençli nişastaya (EDN) dönüştürülmesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mersin Üniversitesi, Tamamlandı. 0

1. Meryem ÇAKIR, Pişirme süresi kısa olan ekmek çeşitlerinde nişastanın jelatinizasyon ve sindirilebilirlik özelliklerinin belirlenmesi, Diğer, Diğer, Tamamlandı. 200

Yönetilen Doktora Tezleri 800

2. Seher Serin Karayiğen, Farklı tipte dirençli nişasta içeren gıda örneklerinde fonksiyonel özelliklerin in vitro yöntemlerle belirlenmesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mersin Üniversitesi, Devam ediyor. 400

1. Sema Aydın, Turunçgil kabuğu kaynaklı antioksidanların kızartma süresince yağın stabilitesi üzerine etkileri, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mersin Üniversitesi, Devam ediyor. 400

Uluslararası 2500
1. CODON, QUALITY ASSUARANCE AND SAFETY OF FOODS AND CROPS , YARDIMCI EDITOR, E-ISSN : 1757-837X, 2021-12-01 - Devam ediyor. 2000
2. QUALITY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS & FOODS , YAYIN KURULU UYELIGI, ISSN : 1757-837X, E-ISSN : 1757-8361, 2017-04-20 - Devam ediyor. 500
3. WAGENINGEN ACADEMIC, QUALITY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS AND FOODS , EDITOR KURULU UYELIGI, - Devam ediyor. 0
Uluslararası Dergi [Yıl, Adet] 269
1. FOOD CHEMISTRY , [ 2014 : 1 ] [ 2013 : 1 ] . 10
2. FOOD RESEARCH INTERNATIONAL , [ 2016 : 3 ] . 15
3. FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY , [ 2015 : 1 ] [ 0 : 0 ] . 5
4. FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING , [ 2015 : 1 ] . 5
5. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD STUDIES , [ 2016 : 1 ] [ 2017 : 3 ] . 16
6. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD STUDIES , [ 2015 : 2 ] . 8
7. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY , [ 2013 : 3 ] [ 2012 : 2 ] [ 2011 : 1 ] [ 2010 : 2 ] [ 2009 : 2 ] [ 2008 : 3 ] . 65
8. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY , [ 2016 : 1 ] [ 2017 : 1 ] . 10
9. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE , [ 2016 : 2 ] [ 2017 : 1 ] . 15
10. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE , [ 2015 : 2 ] [ 2008 : 1 ] . 15
11. JOURNAL OF FOOD ENGINEERING , [ 2006 : 5 ] [ 2007 : 1 ] [ 2010 : 1 ] [ 2017 : 2 ] . 45
12. JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION , [ 2016 : 1 ] . 5
13. JOURNAL OF FOOD QUALITY , [ 2016 : 1 ] . 5
14. PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION , [ 2018 : 2 ] . 10
15. QUALITY ASSUARANCE AND SAFETY OF CROPS AND FOODS , [ 2016 : 1 ] . 5
16. QUALITY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS & FOODS , [ 2015 : 2 ] . 10
17. QUALITY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS & FOODS , [ 2017 : 3 ] . 15
18. QUALITY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS & FOODS , [ 2018 : 1 ] . 5
19. TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE - FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , [ 2015 : 1 ] . 5
Uluslararası
1. Department of Food Science and Human Nutrition, Iowa State University, Ames IA, USA , 2004-05-16 - 2006-06-12, Ames, IA, Amerika Birleşik Devletleri.
Uluslararası
1. Department of Food Science and Human Nutrition, Iowa State University, Ames, IA, USA , 2007-06-12 - 2007-08-28, Iowa, Amerika Birleşik Devletleri.
FAALİYET TÜRÜ DETAYI
Proje TÜBİTAK 1001, 1003, 3501, 1505, COST, Uluslararası İkili İşbirliği Programları
TÜBİTAK 1005, 3001
TÜBİTAK 1002
H2020 Projesi
Diğer uluslararası özel veya resmi kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmiş ve destek süresi dokuz aydan az olmayan Ar-Ge niteliğini haiz proje
Diğer ulusal kamu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmiş ve destek süresi 9 aydan az olmayan Ar-Ge niteliğini haiz proje
Araştırma Yurtdışı Araştırma
Yurtiçi Araştırma
Yayın SCI, SCI-Exp, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış araştırma makalesi
Detay
Serin, S.; Sayar, S. In vitro digestibility, glycaemic index and bile acid–binding capacity of foods containing different types of resistant starch in comparison with the commercial resistant starches. QUALİTY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS & FOODS, 2023, 15, 68-76.
10.15586/qas.v15i3.1215
SCI, SCI-Exp, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış derleme veya kısa makale(editöre mektup, yorum, vaka takdimi, teknik not, araştırma notu, özet ve kitap kritiği)
Alan endexleri (ÜAK tarafından tanımlanan alanlar için) kapsamındaki dergilerde yayınlanmış araştırma makalesi
Alan endexleri (ÜAK tarafından tanımlanan alanlar için) kapsamındaki dergilerde yayınlanmış derleme veya kısa makale(editöre mektup, yorum, vaka takdimi, teknik not, araştırma notu, özet ve kitap kritiği)
Diğer uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan araştırma makalesi
ULAKBİM TR dizin tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayınlanmış makale
SCI, SCI-Exp, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerde editörlük ve editör kurulu üyeliği
Alan endexleri (ÜAK tarafından tanımlanan alanlar için) kapsamındaki dergilerde editörlük veya editör kurulu üyeliği
Diğer uluslararası hakemli dergilerde editörlük ve editör kurulu üyeliği
ULAKBİM TR dizin tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde editörlük ve editör kurulu üyeliği
Tanınmış uluslararası yayınevleri tarafından yayınlanmış özgün bilimsel kitap
Tanınmış uluslararası yayınevleri tarafından yayınlanmış özgün bilimsel kitap editörlüğü
Tanınmış uluslararası yayınevleri tarafından yayınlanmış özgün bilimsel kitaplarda bölüm yazarlığı (Aynı kitapta en çok 2 bölüm değerlendirmeye alınır.)
Tanınmış ulusal yayınevleri tarafından yayınlanmış özgün bilimsel kitap
Tanınmış ulusal yayınevleri tarafından yayımlanmış özgün bilimsel kitaplarda bölüm yazarlığı (Aynı kitapta en çok 2 bölüm değerlendirmeye alınır.)
Uluslararası boyutta performansa dayalı yayımlanmış kişisel ses ve/veya görüntü kaydı
Uluslararası boyutta performansa dayalı yayımlanmış karma ses ve/veya görüntü kaydı
Ulusal boyutta performansa dayalı yayımlanmış kişisel ses ve/veya görüntü kaydı
Tasarım Endüstriyel, çevresel (bina, peyzaj ve iç mekan) veya grafiksel tasarım; sahne, moda(kumaş, aksesuar veya giysi tasarımı) veya çalgı tasarımı
Sergi Özgün yurtdışı bireysel etkinlik (sergi, bienal, trienal, gösteri, dinleti, festival ve gösterim)
Özgün yurtiçi bireysel etkinlik (sergi, bienal, trienal, gösteri, dinleti, festival ve gösterim)
Özgün yurtdışı grup/karma/toplu etkinlik (sergi, bienal, trienal, gösteri, dinleti, festival ve gösterim)
Özgün yurtiçi grup/karma/toplu etkinlik (sergi, bienal, trienal, gösteri, dinleti, festival ve gösterim)
Patent Uluslararası patent
Ulusal patent
Atıf SCI, SCI-Exp, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış makalelerde atıf
Detay
Sayar, S.; Turhan, M.; Gunasekaran, S. Analysis of chickpea soaking by simultaneous water transfer and water\u2013starch reaction. JOURNAL OF FOOD ENGİNEERİNG, 2001, 50, 91-98,
10.1016/S0260-8774(00)00196-5

Yazar Sayısı: 3, Atıf Sayısı: 6
çalışkantürk, S.; Güzel günay, D.; Sayar, S. In vitro evaluation of whole faba bean and its seed coat as a potential source of functional food components. FOOD CHEMİSTRY, 2017, 230, 182-188,
10.1016/j.foodchem.2017.03.037

Yazar Sayısı: 3, Atıf Sayısı: 11
Turhan, M.; Sayar, S.; Gunasekaran, S. Application of Peleg model to study water absorption in chickpea during soaking. JOURNAL OF FOOD ENGİNEERİNG, 2002, 53, 153-159,
10.1016/S0260-8774(01)00152-2

Yazar Sayısı: 3, Atıf Sayısı: 9
Alan endeksleri(varsa) kapsamındaki dergilerde yayınlanmış makalelerde atıf
Diğer uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış makalelerde atıf
ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde yayınlanmış makalelerde atıf
Tanınmış uluslararası yayınevleri tarafından yayınlanmış özgün bilimsel kitapta atıf
Tanınmış ulusal yayınevleri tarafından yayınlanmış özgün bilimsel kitapta atıf
Güzel sanatlardaki eserlerin uluslararası kaynak veya yayın organlarında yer alması veya gösterime ya da dinletime girmesi
Güzel sanatlardaki eserlerin ulusal kaynak veya yayın organlarında yer alması veya gösterime ya da dinletime girmesi
Tebliğ Hakemli uluslararası bilimsel konferansta, sempozyumda veya kongrede sözlü olarak sunulan ve bunların kitabında yayınlanan tam bildiri
Ödül YÖK Yılın Doktora Tezi Ödülü
TÜBİTAK bilim ödülü
TÜBA Akademi Ödülü
TÜBİTAK TWAS veya Teşvik ödülü
TÜBİTAK Ufuk 2020 Programı eşik üstü ödülü
Yurtdışı kurum veya kuruluşlardan alınan bilim ödülü (Sürekli olarak verilen daha önce en az 5 kez verilmiş, ilgili kurum ve kuruluşun internet sayfasından duyurulan ve akademik ağırlıklı bir değerlendirme jürisi veya seçici kurulu olan)(Aynı çalışma veya
Yurtiçi kurum veya kuruluşlardan alınan bilim ödülü (Sürekli olarak verilen daha önce en az 5 kez verilmiş, ilgili kurum ve kuruluşun internet sayfasından duyurulan ve akademik ağırlıklı bir değerlendirme jürisi veya seçici kurulu olan)(Aynı çalışma veya
Uluslararası jurili sürekli düzenlenen güzel sanatlar etkinliklerinde veya yarışmalarda eserlere verilen uluslararası derece ödülü (mansiyon hariç)(Aynı çalışma veya eser nedeni ile alınan farklı ödüller için en fazla bir defa puanlama yapılır.)
Ulusal jurili sürekli düzenlenen güzel sanatlar etkinliklerinde veya yarışmalarda eserlere verilen uluslararası derece ödülü (mansiyon hariç)(Aynı çalışma veya eser nedeni ile alınan farklı ödüller için en fazla bir defa puanlama yapılır.)
Mevzuatı çerçevesinde, ilgili kuruluşlar (bakanlıklar, yerel yönetimler, meslek odaları, uluslararası kuruluşlar) tarafından sürekli düzenlenen planlama, mimarlık ve kentsel tasarım, peyzaj tasarımı, iç mimari tasarım, endüstri ürünleri tasarımı ve mimarl