Rescue food reward in obesity with neuro-modulation of gut-brain signals
This project investigates how the vagus nerve (VN) responds to food in humans with and without obesity, and whether non-invasive vagus nerve stimulation (nVNS) can restore food-related signaling and support weight loss. Given the high prevalence and cost of obesity in Turkey, the goal is to develop a low-risk, affordable alternative to bariatric surgery. The study will identify optimal methods to stimulate and observe VN activity, compare responses in individuals with healthy weight and obesity, and test if nVNS can improve food reward and promote weight loss. The project also aims to advance neuroimaging techniques and train future scientists in neuromodulation and obesity research.
01.11.2019 – 01.10.2023 EVREN DEĞİRMENCİ, İLKİM BÜYÜKGÜDÜK, ZEYNEP ALTINKAYA, DİLAN DENİZ YILMAZ, MARİA GERALDİNE HATUNGİL
Fibromiyaljili Hastaların İstirahat ve Belirli Fiziksel Aktivite Düzeylerindeki Enerji Tüketimlerinin Değerlendirilmesi
–
Deneysel Hiperoksi Aracılı Akciğer Hasarı Oluşturulan Sıçanlarda Hava Yoluyla Verilen Mezenkimal Kök Hücre Tedavisinin Sonuçları
–
Lomber spinal stenozlu hastalarda yürüme enerji tüketiminin yürüme mesafesinin ve ayak tabanı basınç dağılımlarının değerlendirilmesi
–
Yürüme Adaptasyon ve Deadaptasyon Yanıtlarının Unilateral Alt Ekstremite Pertürbasyonu ile Araştırılması
Peroneal sinirin geri dönüşümsüz hasarı veya ayak ve ayak bileğinin dorsifleksör kas grubunun patolojisine bağlı olarak ortaya çıkan; ayağın dorsifleksiyon ve eversiyon yapamadığı durum, düşük ayak deformitesi olarak tanımlanır. Düşük ayak tedavisinde temel amaç ayağın dorsifleksiyonunu düzeltmek ve normal topuk-parmak ucu temasını restore etmektir. Tibialis posterior tendonunun, anterior transferi tekniği; tibialis anterior kasının kaybolan fonksiyonunu yeterli derecede restore etmede oldukça başarılı bir teknik olarak görünmektedir. Bu çalışmada, düşük ayak deformitesine sahip hasta grubuna uygulanacak olan posterior tibial tendon transferi uygulamasının etkinliğini, ameliyat öncesi ve sonrasında 3 boyutlu yürüme analizi ve indirekt kalorimetre yöntemi kullanılarak elde edilecek yürüme parametreleri ve yürüme enerji tüketimi verileri arasındaki anlamlı farklılıklara göre değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Çalışmaya katılacak tüm düşük ayak hastalarına ortopedik cerrahi öncesi maksimum 1 ay olacak şekilde 3 boyutlu yürüme analizi ve enerji tüketimi kaydı alınacaktır. Sonrasında hastalara posterior tibial tendon transferi uygulaması gerçekleştirilecektir.Cerrahi sonrası 6 ay ve 12 ay sonra olacak şekilde 2 defa, hastaların yürüme analizi ve enerji tüketimi verileri tekrar alınacaktır. Bazal enerji tüketimi indirekt kalorimetre yöntemi ile özel yalıtımlı bir odada, sırt üstü yatar pozisyonda 15 dakika boyunca ölçülecektir. Yürüme enerji tüketimi ölçümü için öncelikle hastaların tercih ettikleri yürüme hızı belirlenecektir ve sonrasında bu hızda 7 dakikalık yürüme enerji tüketimi kaydı alınacaktır. Yürüme enerji tüketimi ölçülmeden önce hastaların belli bölgelerine yansıtıcı toplar yerleştirilecektir. Yürüme enerji tüketimi sırasında eş zamanlı olarak yüksek hızlı kameralar ile ölçümler alınacaktır. Böylece yürüme sırasında metabolik ve kinematik parametreler elde edilecektir.
01.08.2019 – 01.02.2023 UĞUR DAL, DİLAN DENİZ YILMAZ
Farklı Lezzet ve Kaloriye Sahip İçeceklerin Karbonhidrat Ödül Mekanizması Üzerine Etkisi
Şeker ile tatlandırılmış içecekler obeziteye ve metabolik sendroma yol açmaktadır. Son zamanlarda, yiyeceğin şekerliliğinin karbonhidrat alımına karşın oluşan metabolik yanıtı etkilediği yeni bir mekanizma gözlemlenmiştir. Metabolizmadaki bu değişimler kilo alımına neden olabilir. Ayrıca son zamanlarda, insanlarda düşük kalorili içeceklerin daha büyük bir metabolik yanıta (dinlenim enerji tüketimi, DET) ve daha belirgin bir beyin cevabına neden olabildiğini ve aynı şekerlilikteki yüksek kalorili içeceklerden daha çok beğenildiğini önceki çalışmalarımızda gözlemledik. Doza bağımlı bu etkiyi araştırmak için 2 deneyden oluşan bir proje öneriyoruz. Tatlılığı ve kalorik yoğunluğu eşleştirilmiş (yani şekerli ve yüksek kalorili) ile eşleştirilmemiş (yani ‘yapay tatlandırıcılı’ olduğu için şekerli tadılan ancak kalorisiz) içecekler ile bu düşünceyi direkt olarak test etmeyi ve böylelikle karbonhidratlara karşı oluşan metabolik ve nöral ödül yanıtlarını analiz etmeyi hedeflemekteyiz. Bu projenin en önemli hedefi, günlük beslenmemizde sıklıkla tercih ettiğimiz içeceklerde yaygın olarak kullanılan ve Dünya obezite epidemiğinde önemli bir payı olan sükroz ve sükraloz (yapay tatlandırıcı)’un metabolik yanıt üzerindeki karşılıklı etkileşimi test etmektir. 1.ve 2. deney protokülünde her bir deney grubu için minimum 8 erkek ve 8 kadın katılımcıdan veri alacağız. 18-45 yaş arası, VKİ’si 18.5 ve 23 kg/m2 arasında olan kadın ve erkek sağlıklı katılımcılarla çalışacağız. Farklı uyaran yaratmak için içeceklerimizi değişen oranlarda sükroz/sükraloz kullanarak kendimiz hazırlayacağız. 1. Deney protokolü sükroz ve DET arasındaki doz-cevap ilişkisini belirlemek için gerçekleştirilecektir. 2. Deney protokolünün ise içecekleri 1. Deney protokolü ile aynı şekilde hazırlanacak olup, sadece bu grubun içecekleri tatlandırıcılı olacaktır.
22.11.2019 – 22.11.2021 UĞUR DAL, ZEYNEP ALTINKAYA, DİLAN DENİZ YILMAZ
Farklı Vücut Kütle İndekslerinin ve Yürüme Hızlarının Yürüme Dinamiğine Etkisinin Araştırılması
Obezite basitçe bireyin sağlığını bozucak ölçüde yağ dokularında normalden fazla yağ depolanması şeklinde tanımlanır. Hastalığın temelinde bireylerin enerji tüketimi ve kalori alımları arasında istenmeyen bir dengenin olmasıdır. Dünya genelinde yapılan çalışmalar obezitenin endişe verici seviyelere ulaştığını göstermektedir. Obezite aynı zamanda Tip-2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, dislipidemi, hipertansiyon, uyku apnesi, psikososyal problemler, bazı kanser tipleri ve hatta erken ölüm gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasında en önemli risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla, obezitenin önlenmesi bu bireylerin yaşamsal fonksiyonlarını iyileştirmekle kalmayıp obeziteye bağlı sekonder hastalıkların da ortaya çıkmasını engelleyecektir. Fiziksel aktivite obezitenin önlenmesinde en etkin yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma ile bir fiziksel aktivite çeşidi olan yürüme hareketinin obez ve normal bireyler arasında çeşitli parametreler açısından detaylıca incelenerek obez bireyler için uygun egzersiz protokollerinin oluşturulması sağlanacaktır. Projemizde normal ağırlıktaki ve obez bireylerin tercih edilen yürüme hızlarında ve bu hızdan daha hızlı ve daha yavaş yürüme durumlarında enerji tüketim ölçümleri ve vücut kütle merkezlerinin hareketi her eksende kıyaslanacaktır. Böylece, obez bireylerde artmış yürüme enerji tüketimi değerlerinin vücut kütle merkezinin yer değişimiyle korelasyonu olup olmadığına karar verilecektir. Katılımcılardan enerji tüketim ölçümleri ve yürüme analizi testleri için bölümümüze geldiklerinde öncelikle yazılı onam formunu imzalamaları istenecek olup fiziksel aktiviteye hazır olup olmadıklarının anlaşılabilmesi için PAR-Q anketi uygulanacaktır. Daha sonra bireylerin vücut kompozisyonları ölçümü biyoelektrik empedans analiz yöntemiyle belirlenip, stadiometrede ayakkabısız boyları ölçülecektir. Sonrasında bireylerin enerji tüketim ölçümleri için indirekt kalorimetri yöntemi kullanılacak olup bireylerden özel bir yüz maskesi takmaları istenecek olup bazal metabolizma hızlarının tayini için bir sedye üzerinde 15 dk sırt üstü yatar pozisyonda uyanık ve sakin nefes alır biçimde uzanmaları istenecektir. Daha sonra bireylerin tercih edilen yürüme hızları kızılötesi sensörler yardımıya belirlenecektir. Bireyler yürüme bandında yürüdükleri sırada 3 boyutlu kinematik yürüme analizini gerçekleştirebilmek için yürüme analizi kameraları (3 adet) tarafından algılanabilir 3 adet marker flaster yardımı ile bireylerin vücutları üzerinde ilgili noktalara sabitlenecektir. Yürüme bandında tercih edilen yürüme hızlarında ve bu hızın %10 fazla ve %10 yavaş hızında 7’şer dakika süresince yürütülecektir. Değerlendirme, 7 dakikalık yürüme periyotlarının kararlı hale ulaşılan son 2 dakikanın ortalaması alınarak yapılacaktır. Elde edilen veriler SPSS (CA, USA) programı yardımıyla uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirilecektir.
04.01.2016 – 04.01.2017 UĞUR DAL, DİLAN DENİZ YILMAZ, ZEYNEP ALTINKAYA
Üst Ekstremite Salınımının Kısıtlanmasının Sporcu ve Sedanterlerde Yürüme Enerji Tüketimine ve Yürümeden Koşuya Geçişe Etkisinin Araştırılması
Üst Ekstremite Salınımının Kısıtlanmasının Sporcu ve Sedanterlerde Yürüme Enerji Tüketimine ve Yürümeden Koşuya Geçişe Etkisinin Araştırılması
–