Akdeniz Gıdaları için Akıllı, Aktif Microbiom Tabanlı, Biyolojik Olarak Parçalanabilir Ambalaj
01.06.2024 – ELİF AYŞE ERDOĞAN ELİUZ, GÜLDEN GÖKŞEN, Nour Awad
Gıda Mikrobiyolojisi ve Analiz Laboratuvarı
Gıda Mikrobiyolojisi ve Analiz Laboratuvarı Kurulması
27.10.2017 – AYŞİN GÜZEL DEĞER, SADİN ÖZDEMİR, ELİF AYŞE ERDOĞAN ELİUZ
TAGEM-2017-Mersin İlinde Doğal Yayılış Gösteren Stachys L. ve Salvıa L. Cinslerine Bağlı Bazı Türlerin Kültüre Alma Olanaklarının Araştırılması
Bu proje ile Mersin bölgesinde yayılışı olan Salvia ve Stachys cinslerine ait endemik 6 takson ile endemik olmayan 1 taksonun (toplamda 7 takson) kültüre alınma çalışması hedeflenmektedir.
01.01.2017 – ZEKİYE AYŞE EVEREST, Ayşe Ulun, ELİF AYŞE ERDOĞAN ELİUZ, Tijen Bahar
YARA İYİLEŞTİRME UYGULAMALARI İÇİN FARKLI UÇUCU YAĞLAR İÇEREN ANTİBAKTERİYEL NANOLİFLERİN ELEKTRO ÇEKİM YÖNTEMİ İLE GELİŞTİRİLMESİ
27.11.2019 – 26.11.2021 PINAR TERZİOĞLU, YUSUF SICAK, ELİF AYŞE ERDOĞAN ELİUZ, FATMA NUR PARIN
Bazı Uçucu Yağlarla İnkübe Edilmiş Mikroorganizmların Yüzey Özelliklerinin Belirlenmesi
Antimikrobiyal ajan olarak uçucu yağlar mikroorganizma orjinli hastalıkların tedavisinde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Yüksek biyoaktif moleküller içeren bu yağların, mikroorganizmalar üzerinde ne gibi deformasyonlar yaptıkları ise hala tartışma konusudur. Bir çok çalışma, uçucu yağların mikroorganizmalarda hücre duvarı ve membranda geri dönüşsüz hasarlar bıraktıkları ve bunun sonucunda makromoleküllerin akışına etki ederek lizize neden oldukları bildirilmiştir. Buna rağmen halen uçucu yağların kimyasal bileşimleri ile deformasyonları arasında herhangi bir bağ kurulamamıştır. Bu çalışmamız ile kekik, nane, limon ve mersin yağlarının kimyasal içerikleri ve antimikrobiyal etkileri arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı AFM ve FE-SEM mikroskopları kullanılarak araştırılacaktır. Bunun için patojen oldukları bilinen, Escherichia coli (ATCC 25923), Klebsiella pneumoniae (10031), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 25853), Staphylococcus aureus (ATCC 25813), Salmonella thyphimurium, Bacillus subtilis (ATCC 6633), Candida parapsilosis (ATCC 22019), Candida albicans, Candida glabrata (ATCC 4322) suşları ile uçucu yağlar inkübe edilecek ve MİK (Minimal İnhibisyon Konsantrasyon) değerleri belirlenecektir. Bitkilerin uçucu yağlarının içerikleri GC ve GCMS kullanılarak belirlenecektir. Çalışma sonucunda MİK kuyucuklarından örnekler alınacak ve mikroorganizmaların yüzey topografik durumları AFM ve FE-SEM mikroskopları kullanılarak gözlemlenecektir. Böylelikle, kekik, nane, limon ve mersin bitki uçucu yağlarının bakteri yüzey deformasyon durumları ortaya çıkarılmış olacaktır.
01.06.2018 – 14.09.2021 ELİF AYŞE ERDOĞAN ELİUZ, GÜLDEN GÖKŞEN
Ayçiçek yağının Enzimatik Olarak Konjuge Linolenik Asitce (KLNA) Zenginleştirilmesi
Yapılandırılmış ya da tasarlanmış yağlar, yağın yapısına yeni yağ asitlerinin katılması veya mevcut yağ asitlerinin pozisyonlarının değiştirilmesi sonucu elde edilen triaçilgliserollerdir. Sahip oldukları yeni fonksiyonel özellikler sayesinde, istenilen özellikte yağ temelli gıdalar üretilmektedir.
18.06.2016 – 26.08.2021 DENİZ AYAS, ELİF AYŞE ERDOĞAN ELİUZ, GÜLDEN GÖKŞEN
Yeni Subftalosiyanin Bileşiklerin Bazı Patojen Mikroorganizmalara Karşı In Vitro Fotodinamik Antimikrobiyal Etkilerinin Araştırılması
Yeni Subftalosiyanin Bileşiklerin Bazı Patojen Mikroorganizmalara Karşı In Vitro Fotodinamik Antimikrobiyal Etkilerinin Araştırılması
16.02.2016 – 22.10.2018 MİNE İNCE OCAKOĞLU, KASIM OCAKOĞLU, ELİF AYŞE ERDOĞAN ELİUZ, GÜLAY BÖĞREKCİ

KUZU GÖBEĞİ Morchella sp MANTARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİMİ
Görünüşleri ve lezzetleri ile çok ilgi çeken Morchella mantar türleri ülkemizde Akdeniz Karadeniz ve Ege bölgelerinde yaygın olarak bulunmaktadır Uzun yıllardır yerli halk tarafından toplanarak yurt dışına ihraç edilmektedir Ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlamaktadır Halk tarafından toplanan mantarlar cezbedici kazançları nedeniyle aşırı ve bilinçsizce toplanmakta ve Morchella türlerinin nesli tehlike altına girmektedir Morchella sp mantarı bunlardan biridir Yıllardır yapılan mantarı kültüre alma çalışmaları ile ilgili olarak son yıllarda önemli atılmıştır Morchella sp spor ve misel gelişiminde iyi sonuçlar alınmış ancak meyve taslağı askokarp gelişimi henüz istenilen düzeyde üretilememektedir Yapılan üretim geliştirme çalışmaları askokarp gelişimi ile ilgili önemli hamlelere gerek olduğunu göstermiştir Projemiz bu noktada Morchella sp askokarp oluşum üzerine ARGE faaliyeti yaparak üretim basamağınıgeliştirmek ile ilgilidir
08.06.2015 – 07.06.2016 ELİF AYŞE ERDOĞAN ELİUZ